ENG FB kontakt

28.04.2024

Strona główna Maj-Czerwiec 2016 Influence of measurement areas selection on roughness parameters in burnished surfaces measurements *

Influence of measurement areas selection on roughness parameters in burnished surfaces measurements *

Wpływ doboru obszarów pomiarowych na parametry chropowatości w pomiarach powierzchni nagniatanych

Aneta Łętocha, Tatiana Miller, Janusz Kalisz   |   27-05-2016

Mechanik nr 05/06/2016 - 5. Międzynarodowa Konferencja IMT 2016

STRESZCZENIE: Artykuł przedstawia część badań mających na celu zoptymalizowanie metodyki oceny struktury geometrycznej powierzchni po obróbce sekwencyjnej frezowaniem i nagniataniem. Przeprowadzono badania związane z wpływem doboru obszaru pomiarowego na parametry chropowatości. Badania pozwoliły na ocenę jednorodności powierzchni próbek nagniatanych.

SŁOWA KLUCZOWE: chropowatość powierzchni, nagniatanie, optymalizacja, metodyka pomiaru

ABSTRACT: Paper presents part of the research performed in order to optimization the methodology of surface texture evaluation of samples produced by medium milling and subsequent finish by roller burnishing. Tests related with influence of measurement areas selection on roughness parameters were performed. Research allows on evaluation of homogeneity of burnished samples surfaces.

KEYWORDS: surface roughness, burnishing, optimization, measurement methodology

BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:

  • Przybylski W. „Technologia obróbki nagniataniem”. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 1987.
  • Grochała D., Chmielewski K., Olszak W. „Badania wpływu technologicznych parametrów frezowania i nagniatania na topografię powierzchni”. XII Konferencja Naukowa Technologia obróbki przez nagniatanie. Mechanik. R. 87, nr 11CD (2014): s. 937/90÷99.
  • Kalisz J., Janczewski Ł., Czechowski K., Czerwiński A., Polowski W., Łętocha A. „Rozwój technologii nagniatania tocznego powierzchni frezowanych”. Mechanik. R. 87, nr 3 (2014): s. 186÷189.
  • Jakubiec W., Zator S., Majda P. „Metrologia”, Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2014.
  • Wieczorowski M. „Metrologia nierówności powierzchni. Metody i systemy”. Szczecin: ZAPOL, 2013.
  • Wieczorowski M. „Wykorzystanie analizy topograficznej w pomiarach nierówności powierzchni”. Poznań: Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, 2009.

DOI: http://dx.doi.org/10.17814/mechanik.2016.5-6.82

Pobierz plik / download

Aneta Łętocha, Tatiana Miller, Janusz Kalisz: Influence of measurement areas selection on roughness parameters in burnished surfaces measurements (Wpływ doboru obszarów pomiarowych na parametry chropowatości w pomiarach powierzchni nagniatanych) (PDF, ~1,1 MB)

Strona główna Maj-Czerwiec 2016 Influence of measurement areas selection on roughness parameters in burnished surfaces measurements *

Zamów NEWSLETTER

Nasze propozycje

Metrologia geometryczna powierzchni technologicznych. Zarysy kształtu – Falistość – Mikro- i nanochropowatość.
Stanisław Adamczak

Metrologia geometryczna powierzchni technologicznych. Zarysy kształtu – Falistość – Mikro- i nanochropowatość.

Wydawnictwo Naukowe PWN

"Metrologia geometryczna powierzchni technologicznych" to kompendium poświęcone tematyce pomiarów i analizy...

Układy dynamiczne w modelowaniu procesów przyrodniczych, społecznych, technologicznych
Jacek Banasiak, Katarzyna Szymańska-Dębowska

Układy dynamiczne w modelowaniu procesów przyrodniczych, społecznych, technologicznych

Wydawnictwo Naukowe PWN

"Układy dynamiczne" to podręcznik związany z analizą układów dynamicznych, którą można zastosować w różnych...

Matematyczny wszechświat. Od Pitagorasa do Plancka
Joel L. Schiff (Tłum.: W. Sikorski)

Matematyczny wszechświat. Od Pitagorasa do Plancka

Wydawnictwo Naukowe PWN

"Matematyczny wszechświat" to wciągająca opowieść, która odkrywa przed czytelnikami prawa matematyczne...

Tarcie i smarowanie w procesach kształtowania blach
Tomasz Trzepieciński

Tarcie i smarowanie w procesach kształtowania blach

Wydawnictwo Naukowe PWN

W książce Tarcie i smarowanie w procesach kształtowania blach przedstawiono specyfikę zjawiska tarcia...

Nasi partnerzy