Wpływ posuwu wierszowania na topografię powierzchni po nagniataniu stopu aluminium *
Effect of stepover on a surface topography of aluminium alloy after burnishing
Mechanik nr 01/2016 - Biuletyn Instytutu Zaawansowanych Technologii Wytwarzania
STRESZCZENIE: Przedstawiono wyniki badań wpływu posuwu wierszowania na topografię powierzchni elementów ze stopu aluminium po nagniataniu kulką ceramiczną. Analizowano parametry struktury geometrycznej powierzchni nagniatanej po frezowaniu. Otrzymane rezultaty wskazują na możliwość obniżenia wartości chropowatości powierzchni po nagniataniu i uzyskania korzystnego udziału materiałowego – znaczący wpływ na te efekty ma przyjęta w procesie obróbki nagniataniem wartość posuwu wierszowania.
SŁOWA KLUCZOWE: nagniatanie toczne, frezowanie, struktura geometryczna powierzchni, stop aluminium
ABSTRACT: The results of investigations aiming for the determination of the effect of a stepover on the surface topography obtained after burnishing of aluminium alloy parts using a ceramic ball are presented. Geometric structure parameters of the burnished surface after milling are analysed. The obtained results indicate the possibility of gaining very low values of the surface roughness parameters and a beneficial material ratio after burnishing, depending on the values of the stepover that was applied in the burnishing process.
KEYWORDS: ball burnishing, milling, surface topography, aluminium alloy
BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:
- Przybylski W. „Technologia obróbki nagniataniem”. Warszawa: Wyd. Naukowo-Techniczne, 1987.
- Czechowski K., Kalisz J. „Wybrane aspekty procesu nagniatania”. Mechanik. Nr 5–6 (2015): s. 452÷455.
- Kalisz J., Łętocha A., Grzesik W., Czechowski K. „Wpływ frezowania na topografię powierzchni krzywoliniowej po nagniataniu stopu aluminium”. Mechanik. Nr 8–9 (2015): s. 755÷763.
- Kalisz J., Żak K., Grzesik W., Czechowski K. „Characteristics of surface topography after rolling burnishing of EN AW-ALCu4MgSi(A) aluminium alloy”. Journal of Machine Engineering. Vol. 15, No. 1 (2015): pp. 71÷80.